Varumärket för växter utvalda för svenskt klimat

    

Clematis
(Integrifolia-Gruppen) Hedvig® E
(´BCL 20081´PBR)

integrifolia-klematis Hedvig® E

Skriv ut
Växtgrupp: Klängväxter
Latinskt namn: Clematis (Integrifolia-Gruppen) Hedvig® E (´BCL 20081´PBR)
Svenskt namn: integrifolia-klematis Hedvig® E
Härdighet: 1-4
Växtsätt: Stjälkarna torkar ner under vintern. Basen övervintrar dock och nerklippning medför att plantan förgrenar sig och bli mer buskig. Beskärs till en höjd av 5 cm senhöst eller tidig vår före knoppsprickning. Sorten kan betraktas som perenn.
Höjd: 60–120 cm beroende på placering och tillgång på näring. Kraftig gödsling ger mindre styva stjälkar.
Blomning: Blommar rikligt, först toppblomman och därefter successivt övriga blommor från grenar i bladvecken. Spetsiga och nickande blomknoppar, först bleka och efterhand alltmer rosa. Utspärrade kronblad med vågiga kanter och mycket vridna spetsar. Doftande. Blomning från slutet av juni till augusti.
Blad/grenar: Rikt förgrenade stjälkar med friskt bladverk. Stjälkbladen är enkelt eller upprepat pardelade.
Växtplats: Väldränerad jord.
Användning: Kan användas som perenn ört och som vävare i perennrabatten eller ha en mer solitär placering med stöd av andra växter/mur eller liknande växtstöd. Kan även odlas som perenn i kruka om jorden är väldränerad. Blommorna är även användbara som snitt.
Övrigt: Sorten vissnar ner på vintern och är främst avsedd för användning i hemträdgårdar. Ett värdefullt nyhetstillskott för försäljning i trädgårdsbutiker.
E-merit: Frisk, stjälkstyv, rikligt blommande, rosa klematis inom Integrifolia-Gruppen. Vissnar till största delen ner på vintern – avsedd för användning i hemträdgårdar.
Ursprung: En korsning från sorter från Magnus Johnson som bevaras på Balsgård, SLU. Selektion av fröplantor efter fri pollinering av Clematis (Integrifolia-Gruppen)´Rosea´.